Financieel Professionals, Controllers, Boekhouders, CFO's; de liquiditeit bepalen en beheren (2024)

Definitie van liquiditeit

De liquiditeit van een onderneming geeft aan of deze voldoende liquide middelen heeft om aan de korte-termijn betalingsverplichtingen te voldoen. Dus hoe snel en gemakkelijk een bedrijf haar bezittingen, de (vlottende) activa, kan omzetten in liquide middelen, hier bedoeld contanten, zonder (veel) waarde te verliezen.

Een goede liquiditeit is essentieel voor de continuïteit en financiële gezondheid van elke onderneming.

Hoe kan je de liquiditeit berekenen

De liquiditeit berekenen van een onderneming en deze beoordelen wordt gedaan aan de hand van liquiditeitsratio's, zoals de current ratio en de quick ratio.

De zeer belangrijke current ratio en quick ratio zijn financiële kengetallen die aangeven in hoeverre een onderneming haar kortlopende verplichtingen kan voldoen met haar liquide middelen, meest liquide vlottende activa.

Financieel Professionals, Controllers, Boekhouders, CFO's; de liquiditeit bepalen en beheren (1)

Wat zijn vlottende activa

Vlottende activa zijn de bezittingen van een onderneming die economische en/of geldelijke waarde hebben en die (direct) ingezet kunnen worden als liquide middelen om (kortlopende) betalingsverplichtingen te voldoen.

Voorbeelden van vlottende activa/liquide middelen zijn contanten en banktegoeden, het debiteurensaldo en de courante voorraad.

Financieel Professionals, Controllers, Boekhouders, CFO's; de liquiditeit bepalen en beheren (2)

Wat zijn vaste activa

Vaste activa zijn de bezittingen van een bedrijf die niet snel in geld kunnen worden omgezet om bij te dragen aan de liquiditeit.

Denk aan fysieke, tastbare bezittingen zoals gebouwen, machines, voertuigen, computers, en meubilair, maar ook patenten, handelsmerken, auteursrechten en goodwill.

Wat zijn passiva

Passiva zijn alle schulden en betalingsverplichtingen van een onderneming. Ze worden onderverdeeld in kortlopende schulden, ook wel de vlottende passiva genoemd, zoals de te betalen lonen, belasting, rentes en de openstaande crediteuren.

De langlopende schulden, zoals hypotheekverplichtingen, langlopende rekeningen en financieringen, en obligatieschulden worden vaste passiva genoemd.

Financieel Professionals, Controllers, Boekhouders, CFO's; de liquiditeit bepalen en beheren (3)

Hoe bereken je de current ratio

De vlottende activa gedeeld door de vlottende passiva is de current ratio.

Een current ratio groter dan 1 duidt erop dat de onderneming liquide is, dat er voldoende vlottende activa en dus financiële middelen aanwezig zijn om aan de kortlopende verplichtingen te voldoen.

Een current ratio tussen de 1,5 en 2 is ideaal, en een current ratio lager dan 1 is een lage liquiditeit en kan wijzen op mogelijke liquiditeitsproblemen.

Hoe bereken je de quick ratio

De quick ratio bereken je door de som van de vlottende activa liquide middelen, korte-termijninvesteringen en debiteuren te delen door de kortlopende verplichtingen, de kortlopende passiva. De test wordt ook wel acid test genoemd.

Een quick ratio van 1 of hoger wordt als gezond beschouwd, omdat dit betekent dat de onderneming genoeg directe liquiditeit heeft om haar kortlopende schulden af te lossen zonder haar voorraden te hoeven verkopen.

Een quick ratio die lager dan 1 is geeft een slechte liquiditeit aan en dat er financiële stress mogelijk is.

Financieel Professionals, Controllers, Boekhouders, CFO's; de liquiditeit bepalen en beheren (4)

Overige financiële ratio's en hun toepassing

Om de financiële prestaties vanuit meerdere perspectieven te kunnen beoordelen, zijn naast de current ratio en de quick ratio de volgende financiële ratio van belang:

  • solvabiliteits ratio's: bepalen de financiële draagkracht op de lange(re) termijn.

  • rentabiliteits ratio's: beoordelen de winstgevendheid.

  • efficiëntie ratio's: meet o.a. voorraadbeheer en debiteurenbeheer.

  • marktwaarde ratio's: beoordeelt de waarde van de onderneming op de financiële/aandeelhoudersmarkt.

Liquiditeitsbeheer is nodig voor financiële gezondheid

Voor een gezonde bedrijfsvoering is het nodig een solide inkomende geldstroom te hebben en zo altijd geld in kas te hebben om aan directe betalingsverplichtingen te kunnen voldoen, zoals betalingen aan leveranciers en lonen.

Daarom moet je constant de quick ratio en de current ratio in de gaten houden en het evenwicht tussen (verwachte) inkomsten en de uitgaande geldstroom monitoren.

Bewaak de kasstroom of cash flow

Door regelmatig een schatting van de in- en uitgaande geldstromen van een bedrijf over een bepaalde periode te maken, kun je voorspellen hoeveel contant geld het bedrijf op verschillende momenten zal hebben. Dit wordt ook wel de kasstroomprognose of cashflow forecast genoemd.

Ook voor het bepalen van de toekomstige strategie en/of het doen van een grote investering is een cashflow prognose van belang.

Financieel Professionals, Controllers, Boekhouders, CFO's; de liquiditeit bepalen en beheren (5)

Gevaar van een slechte liquiditeit

Zonder liquiditeitsbeheer zou de situatie kunnen ontstaan dat de onderneming 'krap bij kas' komt te zitten en moeite heeft om aan verplichtingen te voldoen, wat kan leiden tot betalingsachterstanden, openstaande facturen, onnodige rentes en boetes, mogelijk zelfs tot faillissem*nt.

Wat betekent een gezonde liquiditeit

Dat een onderneming zijn current ratio en quick ratio op orde heeft en financieel stabiel is. De onderneming kan alle zich voordoende betalingen doen, de lonen en inkopen betalen bijvoorbeeld. Er wordt dan gesproken van een statische liquiditeit.

Maar heeft daarnaast een financiële buffer, om financiële tegenslagen mee op te vangen. Ook plotselinge kansen kunnen door de buffer benut worden, zoals een grondstoffenaanbieding of de kans te investeren in nieuwe middelen en/of markten.

Financieel Professionals, Controllers, Boekhouders, CFO's; de liquiditeit bepalen en beheren (6)

Het belang van liquiditeit in het bedrijfsleven

Effectief liquiditeitsbeheer, dus het op tijd kunnen betalen van rekeningen door het hebben van een stabiele financiële basis, zorgt voor kredietwaardigheid bij kredietverstrekkers en leveranciers

Stabiel liquiditeitsbeheer maakt een vlotte duurzame bedrijfsvoering mogelijk.

De belangrijkste oorzaken van verslechterde liquiditeit

  • Te grote voorraad: Als je (te) grote voorraden hebt is dat zogenaamd 'dood kapitaal' dat niet beschikbaar is als liquide middelen. Overmatige en overtollige voorraad kan leiden tot verminderde waarde daarvan en mogelijk verlies opleveren.

  • Onbeheerste Kosten: (te) Hoge operationele kosten kunnen zorgen voor het interen op de beschikbare liquiditeit. Inefficiënt gebruik van middelen en grondstoffen en verspilling zijn ook onbeheerste kosten.

  • Seizoensinvloeden: Als je bedrijfsvoering en de inkomsten afhankelijk zijn van seizoenen, moet je daarmee rekening houden in je liquiditeitsbeheer en -planning.

  • Financiële onzekerheden: Economische recessies, veranderingen in regelgeving of marktschommelingen beïnvloeden de liquiditeit.

De 3 belangrijkste strategieën en oplossingen om liquiditeit te verbeteren

Alert debiteurenbeheer: Voorkom vertragingen in betalingen door klanten.

Kasstroomplanning: Maak op basis van eerdere ervaringen een liquiditeitsplanning en monitor deze.

Korte Betalingstermijnen: Pas je -te lange- betalingstermijn aan aan die van je leveranciers, om inkomsten en uitgaven te stroomlijnen.

Liquiditeit moet je continu onderhouden

Het continu onderhouden van liquiditeit is essentieel voor de financiële stabiliteit en operationele continuïteit van een onderneming. Daarbij is (ver) vooruitkijken van het grootste belang.

Door liquiditeit continu te monitoren, door zeer regelmatig de current ratio en de quick ratio te berekenen, en de liquide middelen te beheren, kan een onderneming een gezonde financiële basis behouden, effectief reageren op uitdagingen en kansen, en duurzame groei realiseren.

Een vast en repeterend moment hiervoor inplannen in de agenda van elke financial is een must do.

Financieel Professionals, Controllers, Boekhouders, CFO's; de liquiditeit bepalen en beheren (7)

Liquiditeitsbeheer: het waarom nog een keer op een rijtje

  • Voldoen aan betalingsverplichtingen: Op tijd betalingen aan leveranciers, lonen en belastingen voldoen en betalingsachterstanden, boetes en schade aan de reputatie van het bedrijf voorkomen.

  • Voorkomen van Financiële Stress: De liquiditeit monitoren en beheren om zo financiële stress door onverwachte financiële problemen te vermijden.

  • Flexibiliteit en Kansbenutting: In kunnen spelen op kansen zoals investeringen, overnames of strategische aankopen zonder te hoeven wachten op externe financiering.

  • Kredietwaardigheid: Een stabiele liquiditeitspositie maakt het aantrekken van externe financiering en bijvoorbeeld het krijgen leverancierskrediet makkelijker.

  • Risicobeheer: De liquiditeit monitoren in correlatie met externe factoren, zoals economische- en seizoens-ontwikkelingen zorgt voor risicobeheersing.

  • Operationele Continuïteit: Liquiditeit is nodig voor de dagelijkse bedrijfsvoering. Onvoldoende liquiditeit kan leiden tot negatieve gevolgen voor de productie en de omzet.

  • Strategische Planning: Inzicht in de (toekomstige) liquiditeit helpt bij het stellen van realistische doelen en een strategische planning.

Financieel Professionals, Controllers, Boekhouders, CFO's; de liquiditeit bepalen en beheren (8)

Wat zijn de laatste trends in liquiditeitsbeheer

  • Voorspellende Analyse: Gebruik slimme betrouwbare rapportagetools om toekomstige cashflow te voorspellen en trends te identificeren.

  • Automatisering: Stel automatische kasstroomprognoses en -rapportages in in de rapportagetool, zodat deze niet vergeten worden.

  • Online Cash Management Tools: Gebruik de realtime monitoring van bankrekeningen voor je cashflowbeheer.

  • Inzichten uit Big Data: Met markt- en/of sectordata en de eigen data betreffende onder meer klantgedrag en uitgavenpatronen verzamel je inzichten die de liquiditeit kunnen beïnvloeden.

  • Strategisch Kasbeheer: Wanneer de onderneming uit verschillende afdelingen of dochterondernemingen bestaat, zorgt centralisatie van kasstromen en cash pooling voor optimale liquiditeit binnen een organisatie.

Wat zijn de Best Practices in liquiditeitsbeheer

  1. Maak regelmatig Cashflow-Prognoses: Zowel korte- als langetermijnprognoses om toekomstige liquiditeitsbehoeften te identificeren en te plannen.

  2. Optimaliseer je Debiteurenbeheer: Verbeter het debiteurenbeheer door kortere betalingstermijnen en efficiënte professionele incassoprocessen.

  3. Kredietbeheer: Evalueer regelmatig de kredietwaardigheid van klanten en pas de kredietvoorwaarden aan indien nodig.

  4. Zorg voor Efficiënt Voorraadbeheer: Hanteer een scherp voorraadbeheer en vermijd overmatige voorraden.

  5. Doe aan Kostenbeheersing: Kijk kritisch naar alle bedrijfsprocessen en schrap inefficiënties en onnodige middelen, dus kosten.

  6. Noodfonds en Contingency Planning: Oftewel... zorg voor een buffer voor onverwachte tegenvallers en om kansen te kunnen benutten.

  7. Gebruik Financiële Rapportagesoftware: Eigen Excel spreadsheets zijn foutgevoelig. Specialistische Rapportagesoftware heeft templates en is altijd up-to-date met de recentste normen en waarden.

  8. Realtime controle: Gebruik dashboards en realtime rapportagetools om voortdurend de liquiditeitspositie te monitoren.

Rapportagesoftware maakt het eenvoudig

De rapportages die je maakt met eenprofessionele rapportagetool, zoals Speedbooks® voldoen aan alle bovenstaande kwaliteitseisen.

De moderne rapportagesoftware van Speedbooks kan koppelen met praktisch alle boekhoudsystemen, zodat gegevens verzamelen en analyseren geautomatiseerd, dussneller en efficiënterverloopt.

Met de liquiditeitsprognose-module maak je eenvoudig een liquiditeitsprognose om een duidelijk beeld schetsen van de financiële toekomst van de organisatie. Het rapport is heel uitgebreid en bevat een exploitatie-, balans- en een liquiditeitsbegroting.

Realtime dashboard, 24/7 up-to-date, wereldwijd

Nooit meer moeilijke spreadsheets en ingewikkelde rapportages. Het financieel dashboard biedt je een helder overzicht van de prestaties van je organisatie, zodat je in één oogopslag weet wat de stand van zaken is.

Speedbooks® neemt elke administratieve mutatie direct over. 24/7 inzicht dus, waar je ook bent.

Bekijk de gratis demoversie op:www.speedbooks.com

Financieel Professionals, Controllers, Boekhouders, CFO's; de liquiditeit bepalen en beheren (9)

Financieel Professionals, Controllers, Boekhouders, CFO's; de liquiditeit bepalen en beheren (10)

Over de schrijver drs. Konstantijn Mikes

Oprichter, bedenker en aandeelhouder van Speedbooks rapportagesoftware Konstantijn Mikes (1966) is afgestudeerd econoom. Hij studeerde Economics aan de vooraanstaande Erasmus universiteit te Rotterdam.

Bij Speedbooks is hij onder meer verantwoordelijk voor de inhoudelijke ontwikkeling van de rapportagesoftware, en stuurt hij de interne developpers en de externe ontwikkelaars aan.

Meer over Konstantijn Mikes op LinkedIN

Financieel Professionals, Controllers, Boekhouders, CFO's; de liquiditeit bepalen en beheren (2024)
Top Articles
Befouled Bolt Ons
Boondock Eddie's Menu
Kreme Delite Menu
Quick Pickling 101
His Lost Lycan Luna Chapter 5
Undergraduate Programs | Webster Vienna
Comcast Xfinity Outage in Kipton, Ohio
RuneScape guide: Capsarius soul farming made easy
Phenix Food Locker Weekly Ad
Umn Pay Calendar
My Vidant Chart
Space Engineers Projector Orientation
How To Delete Bravodate Account
South Bend Tribune Online
Https://Gw.mybeacon.its.state.nc.us/App
Palace Pizza Joplin
Evil Dead Rise Showtimes Near Regal Columbiana Grande
Rhinotimes
Buff Cookie Only Fans
Unit 33 Quiz Listening Comprehension
Download Center | Habasit
Gdp E124
Craigslist Toy Hauler For Sale By Owner
The Menu Showtimes Near Regal Edwards Ontario Mountain Village
Beryl forecast to become an 'extremely dangerous' Category 4 hurricane
Is A Daytona Faster Than A Scat Pack
Grimes County Busted Newspaper
Woodmont Place At Palmer Resident Portal
Highmark Wholecare Otc Store
Defending The Broken Isles
Pronóstico del tiempo de 10 días para San Josecito, Provincia de San José, Costa Rica - The Weather Channel | weather.com
Evil Dead Rise Ending Explained
CohhCarnage - Twitch Streamer Profile & Bio - TopTwitchStreamers
Lesson 1.1 Practice B Geometry Answers
Halsted Bus Tracker
Warn Notice Va
Life Insurance Policies | New York Life
Upstate Ny Craigslist Pets
Ise-Vm-K9 Eol
301 Priest Dr, KILLEEN, TX 76541 - HAR.com
ACTUALIZACIÓN #8.1.0 DE BATTLEFIELD 2042
Dragon Ball Super Super Hero 123Movies
Does Target Have Slime Lickers
Perc H965I With Rear Load Bracket
Craigslist Houses For Rent Little River Sc
Random Animal Hybrid Generator Wheel
New Starfield Deep-Dive Reveals How Shattered Space DLC Will Finally Fix The Game's Biggest Combat Flaw
Walmart Front Door Wreaths
Wrentham Outlets Hours Sunday
Where To Find Mega Ring In Pokemon Radical Red
OSF OnCall Urgent Care treats minor illnesses and injuries
Coors Field Seats In The Shade
Latest Posts
Article information

Author: Greg O'Connell

Last Updated:

Views: 5814

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg O'Connell

Birthday: 1992-01-10

Address: Suite 517 2436 Jefferey Pass, Shanitaside, UT 27519

Phone: +2614651609714

Job: Education Developer

Hobby: Cooking, Gambling, Pottery, Shooting, Baseball, Singing, Snowboarding

Introduction: My name is Greg O'Connell, I am a delightful, colorful, talented, kind, lively, modern, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.