Autoriteit Persoonsgegevens bezorgd over uitvoering registratieplicht horeca - VPNGids.nl (2024)

De Autoriteit Persoonsgegevens maakt zich zorgen over de manier waarop uitbaters in de horeca persoonsgegevens verzamelen van bezoekers. De toezichthouder zegt de afgelopen twee weken tientallen klachten te hebben gekregen van bezorgde burgers. branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland is bang dat de registratieplicht het vertrouwen in de branche kan schaden.

Dat schrijft De Volkskrant.

Kabinet komt met registratieplicht, privacyexperts bezorgd

Een digitaal dashboard, een app, de aanpassing van de Telecommunicatiewet, een noodwet en wet voor de corona-app die in de maak zijn, noodverordeningen: het kabinet haalt alles uit de kast om een nieuwe opleving van het coronavirus zo klein mogelijk te maken. Ze kwam afgelopen week met het dringende advies om, indien mogelijk, langer thuis te werken en feestjes en borrels te beperken tot maximaal zes gasten. In delen van Amsterdam en Rotterdam is het zelfs verplicht om in bepaalde delen van de stad een mondkapje te dragen. Zover durft het kabinet op dit moment nog niet te gaan.

Op 6 augustus introduceerde de regering een nieuwe maatregel: de registratieplicht. Terraseigenaren zijn sindsdien verplicht om naar de contactgegevens van bezoekers te vragen, waaronder naam, telefoonnummer of e-mailadres. Deze dienen zij twee weken te bewaren. Als daar aanleiding toe is moeten uitbaters deze gegevens overhandigen aan de GGD. Worden ze in de periode van twee weken niet benaderd door de GGD, dan moeten ze de persoonsgegevens vernietigen.

De registratieplicht riep veel vragen op. Want zijn bezoekers verplicht om hun contactgegevens af te staan? Mag een eigenaar van een restaurant, café of andere horecagelegenheid een klant weigeren als hij zijn contactgegevens niet wil doorgeven? Hoe moeten deze persoonsgegevens opgeslagen en na afloop vernietigd worden? Diverse privacyexperts uitten onlangs hun zorgen over de registratieplicht. Volgens hen worden horecaondernemers aan hun lot overgelaten en moeten ze het allemaal zelf uitvogelen hoe ze de registratieplicht uitvoeren. Er is geen landelijk beleid of model hoe dit in de praktijk moet. Een datalek loert dan ook om de hoek, zo beargumenteren privacykenners.

Ook de Autoriteit Persoonsgegevens maakt zich grote zorgen over de privacy van burgers, zo weet De Volkskrant. Niet alle horecaondernemers springen namelijk even voorzichtig om met de contactgegevens van bezoekers. De afgelopen twee weken kreeg de toezichthouder tientallen klachten binnen. Zo gaan naar verluidt registratielijsten met namen en telefoonnummers van tafel tot tafel, die door iedereen te bekijken zijn. Sommige terrasbezoekers kregen een uitnodiging van de uitbater om zich te abonneren op zijn nieuwsbrief, of om kans te maken op een prijs.

Een enkeling kreeg een ‘romantische’ berichtje nadat ze een drankje was geen drinken met vriendinnen. Dit overkwam journalist Georgia Oost, die hiermee het landelijke nieuws haalde. De ober die graag op een date met haar wilde, had haar telefoonnummer van de registratielijst gehaald. “Je laat je nummer achter in goed vertrouwen met de gedachte: dit gaat in een doos waar niemand het ziet. Alleen als er een uitbraak is, bellen ze me. Het voelde nu alsof ik helemaal geen controle had over wie mij contacteerde”, zo vertelde Oost. Ze nam contact op met de eigenaar en de zaak is vervolgens opgelost.

Dat soort taferelen zijn vanzelfsprekend niet de bedoeling. De contactgegevens mogen nadrukkelijk alleen gebruikt worden om de GGD te helpen bij bron- en contactonderzoek. Marketingdoeleinden zijn nadrukkelijk verboden, zo is te lezen op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens. Ook moeten ondernemers benadrukken dat bezoekers niet verplicht zijn om hun contactgegevens op te geven: afstaan gebeurt op basis van vrijwilligheid.

Registratieplicht versus privacy

Hoogleraar privacyrecht Gerrit-Jan Zwenne van de Universiteit Leidenbegrijpt wel waarom sommigen zich druk maken over de registratieplicht. “In een meer normale situatie zouden we mogelijk verlangen dat zo’n maatregel expliciet in de wet wordt vastgelegd. Dat die langs de Eerste en Tweede Kamer gaat”, aldus de hoogleraar. Hij vindt dat de ‘buitengewone omstandigheden’ maatregelen als de registratieplicht rechtvaardigen. Horecaondernemers hebben volgens hem wel de plicht om zorgvuldig om te gaan met persoonsgegevens. Misbruik van deze data voor bijvoorbeeld winacties is uit den boze. “Als je het invult vanwege deze grote gezondheidscrisis en vanuit het maatschappelijk belang dan moet je niet achteraf worden lastiggevallen met hele andere zaken.”

Zijn vakgenoot Frederik Zuiderveen Borgesius, hoogleraar privaatrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen, valt hem bij. Als je ergens een terrasje pakt en je contactgegevens achterlaat, wil je niet dat anderen deze zien. “Hier staan dus twee heel belangrijke waarden tegenover elkaar: privacy en de volksgezondheid. De belangrijkste vraag is dan: is de maatregel effectief genoeg om de privacy in te mogen perken?”, aldus Borgesius.

Mis niets! Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws, acties en reviews.

Wij respecteren je privacy. Je informatie is veilig en je kunt je altijd gemakkelijk afmelden.

Autoriteit Persoonsgegevens bezorgd over uitvoering registratieplicht horeca - VPNGids.nl (1)

Anton Mous

Privacy en securityredacteur

Politicoloog, historicus, webredacteur, copywriter: Anton is van vele markten thuis. Hij zet zijn schrijftalenten in voor VPNgids.nl om lezers op de hoogte te brengen van de laatste ontwikkelingen op het gebied van cybersecurity en privacy.

Meer artikelen uit de sectie Nieuws

Autoriteit Persoonsgegevens bezorgd over uitvoering registratieplicht horeca - VPNGids.nl (2)

Formule 1: de GP van Italië (Monza) 2024 gratis live kijken

30 augustus 2024

Autoriteit Persoonsgegevens bezorgd over uitvoering registratieplicht horeca - VPNGids.nl (3)

Zo kijk je MotoGP Aragon 2024 (MotoGP Spanje) gratis live

30 augustus 2024

Autoriteit Persoonsgegevens bezorgd over uitvoering registratieplicht horeca - VPNGids.nl (4)

Paralympische Spelen 2024 kijken-ook in het buitenland

28 augustus 2024

Autoriteit Persoonsgegevens bezorgd over uitvoering registratieplicht horeca - VPNGids.nl (2024)
Top Articles
Rose Rollins Partner – Repeat Replay
July 2024 in Review - Reading Is My SuperPower
Dainty Rascal Io
It’s Time to Answer Your Questions About Super Bowl LVII (Published 2023)
The UPS Store | Ship & Print Here > 400 West Broadway
Robot or human?
Senior Tax Analyst Vs Master Tax Advisor
Eric Rohan Justin Obituary
Boggle Brain Busters Bonus Answers
Wausau Marketplace
Craigslist Mexico Cancun
Hay day: Top 6 tips, tricks, and cheats to save cash and grow your farm fast!
Bill Devane Obituary
Does Publix Have Sephora Gift Cards
Blue Ridge Now Mugshots Hendersonville Nc
Whitley County Ky Mugshots Busted
8 Ways to Make a Friend Feel Special on Valentine's Day
Jack Daniels Pop Tarts
Busted Newspaper S Randolph County Dirt The Press As Pawns
Sam's Club La Habra Gas Prices
Niche Crime Rate
Walgreens San Pedro And Hildebrand
Testberichte zu E-Bikes & Fahrrädern von PROPHETE.
Pirates Of The Caribbean 1 123Movies
Shreveport City Warrants Lookup
Hctc Speed Test
Why Are Fuel Leaks A Problem Aceable
Villano Antillano Desnuda
Aes Salt Lake City Showdown
Busch Gardens Wait Times
Pdx Weather Noaa
Kaiser Infozone
Kgirls Seattle
Ukg Dimensions Urmc
Viewfinder Mangabuddy
Gets Less Antsy Crossword Clue
Froedtert Billing Phone Number
Craigslist Florida Trucks
Sas Majors
Alpha Labs Male Enhancement – Complete Reviews And Guide
Exam With A Social Studies Section Crossword
Collision Masters Fairbanks
Babykeilani
Huntsville Body Rubs
The Complete Uber Eats Delivery Driver Guide:
877-552-2666
Bf273-11K-Cl
Phunextra
Cvs Minute Clinic Women's Services
Tyrone Unblocked Games Bitlife
Unit 4 + 2 - Concrete and Clay: The Complete Recordings 1964-1969 - Album Review
Olay Holiday Gift Rebate.com
Latest Posts
Article information

Author: Stevie Stamm

Last Updated:

Views: 5810

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Stevie Stamm

Birthday: 1996-06-22

Address: Apt. 419 4200 Sipes Estate, East Delmerview, WY 05617

Phone: +342332224300

Job: Future Advertising Analyst

Hobby: Leather crafting, Puzzles, Leather crafting, scrapbook, Urban exploration, Cabaret, Skateboarding

Introduction: My name is Stevie Stamm, I am a colorful, sparkling, splendid, vast, open, hilarious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.